Alcohol is één van die dingen. We kennen het natuurlijk van de drankenindustrie, maar de term wordt ook vaak gebruikt in cosmetica. En de claim "alcoholvrij" in het bijzonder wordt vaak gebruikt als reclameslogan.
In het algemeen zijn deze ingrediëntenkwesties een moeilijke zaak. We zijn hier niet om iets te beledigen, maar om bepaalde processen onder de aandacht te brengen. Met deze artikelen over de ingrediëntenklassen, wil ik graag wat licht werpen op het onderwerp en uw cosmetica kennis verfrissen.
Mijn doel is om u de voors en tegens te laten zien, om uit te leggen waarom we bepaalde stoffen vermijden en waarom niet anderen. Op deze manier geef ik je de kans om je eigen mening te vormen en uiteindelijk zelf te beslissen waar je aandacht aan wilt besteden en wat belangrijk en goed is voor jou en je huid.
Een paar dagen geleden las ik een opmerking onder een van onze Instagram berichten, waarvan de kern was dat de dosis het gif maakt. En dat is waar. Maar het heeft mij ook eens te meer laten zien hoe belangrijk het is om onze intentie te benadrukken. Om te onderwijzen en niet demoniseren. Want concentratie is - zoals bij bijna alles - de beslissende factor.
Dit geldt voor alcoholen, maar ook voor andere stoffen die we in het algemeen als "goed" zouden omschrijven.
Want zelfs "te veel" pure, plantaardige olie kan te veel zijn voor je huid. Het moet evenwichtig worden behandeld en vooral moeten ingrediënten worden aangepast aan de behoeften van het bedrijf.
Ik wil hier in dit artikel dan ook nader op ingaan.
wat alcohol chemisch is
Waarvoor wordt alcohol gebruikt in cosmetica?
Welke alcoholen je moet uitkijken boven een bepaalde concentratie
Wat "slechte" alcoholen doen met de huid
Welke alcoholen zijn zelfs goed voor de huid
en welke alcoholen we gebruiken bij junglück
Wat betekent alcohol eigenlijk?
De stoffen die we in de alcoholgroep kunnen samenvatten zijn in één centraal element gelijk: de hydroxylgroep! Dit betekent dat een groep bestaande uit een zuurstof (O) en een waterstofatoom (H) aan een koolstofketen wordt bevestigd die soms min of meer lang is. Met andere woorden, een "-OH" groep. Dit betekent dat alcoholen zoals ethanol (de alcohol die we drinken) goed mengen met water, maar ook met organische stoffen.
Waarvoor worden alcoholen gebruikt in cosmetica?
Deze mogelijkheid om goed te mengen brengt ons ook op het eerste toepassingsgebied voor alcoholen. Het zijn geweldige oplosmiddelen! Ze hebben ook een belangrijk conserveringseffect. Maar niet alle alcoholen zijn hetzelfde, dat is zeker. Ook hier kunnen we niet alle stoffen in deze klasse samenklonteren en zeggen: "alle alcoholen zijn slecht"! Helaas is het niet zo makkelijk.
Hoe langer de koolstofketens zijn, hoe meer water onoplosbaar, vast en nog zoeter de stoffen worden. Als we even rekening willen houden met smaak.
Laten we nu eens kijken naar welke vertegenwoordigers we in de groep alcoholen vinden en ik geef jullie een paar INCI's om voor uit te kijken.
Welke alcoholen moet ik uitkijken?
Deze alcoholen kunnen uitdrogen. Ik zeg dat kan opzettelijk omdat het afhankelijk is van de concentratie. En aangezien wij hier in Junglück zeer bezorgd zijn over de compatibiliteit van onze producten, gebruiken wij deze alcoholen niet in onze producten.
Dit zijn voornamelijk korte keten alcoholen. Logisch genoeg, hoe korter de keten, hoe vloeibaarer en wateroplosbaarder ze zijn.
Je vindt ze vaak in:
Desinfectiemiddelen
Conserveermiddelen (van ca. 10 % alcohol gehalte)
Oplosmiddelen (stoffen voor geurende stoffen, bv. van medicinale planten)
Anti-inflammatoire middelen
Reinigingsmiddelen
Ethanol wordt vaak gebruikt in desinfectiemiddelen en conserveringsmiddelen. De concentraties hier kunnen gemakkelijk 50-70% bereiken. Op de lange termijn is dit veel te veel voor onze huid, omdat het problematisch wordt door een ethanolconcentratie van 20%.
Omdat ethanol zo'n goed oplosmiddel is, stopt het ook niet bij onze huid! De beschermende barrière wordt aangevallen, belangrijke bouwstenen worden vernietigd en de huid wordt doordrenkt.
Dit breken van de celverbindingen wordt vaak gebruikt om de huid te verbeteren van het vermogen om vet oplosbare Actives absorberen. Dit kan goed werken, maar helaas sluit de barrière niet weer als een open deur, maar blijft meestal kwetsbaar. Daarom kunnen ongenode gasten zoals bacteriën en andere ziektekiemen de toestand van de huid verergeren.
Alcohol voor een beschadigde huid
Deze cyclus speelt ook een rol bij alcohol-gebaseerde reinigingsmiddelen. Wie een vette en gevlekte huid reinigt met een "slechte" alcohol heeft meestal later te maken met een verergerend effect. De droogeigenschappen kunnen aanvankelijk verminderen van de vettige folie en het verminderen van vlekken, maar de beschadigde huidbarrière kan niet langer zichzelf beschermen op de lange termijn en meer vlekken en ontstekingen optreden. De huid tegengaat uitdroging en produceert nog meer talg. Klinkt nogal slecht en helaas is het.
Wat doet alcohol nog meer met de huid?
Vrije radicalen: Alcohol produceert vrije radicalen, die onze gezonde collageenstructuur kunnen verzwakken en kunnen leiden tot rimpels.
Huidziekten: Alcohol kan de huidaandoeningen zoals neurodermatitis of acne nog verergeren of tot ontstekingsreacties leiden.
Irritatie: Een hoge concentratie alcohol kan leiden tot drogere en geïrriteerde huid.
Veroudering van de huid: Vaarwel alcohol, of hallo vroegtijdige huidveroudering.
Welke alcoholen zijn goed voor de huid?
Maar er zijn ook "goede" alcoholen, de zogenaamde vetalcoholen. Deze kandidaten hydrateren zelfs! Wees dus voorzichtig met de INCI's, ook al staat er "alcohol," dit betekent niet dat het een drogende of irriterende alcohol is.
Deze vetalcoholen hebben langere koolstofketens en zijn daardoor steviger in Texture. Ze behandelen amfifific, d.w.z. vet en waterliefhebber tegelijk! Dit maakt ze uitstekende emulgatoren. Ze combineren het water en vet fasen in crèmes en worden vaak verkregen uit plantaardige oliën en vetten. Met andere woorden, van hernieuwbare grondstoffen.
Door hun eigenschappen hebben ze ook totaal verschillende functies in cosmetica. Kortom, zij dienen als
Roombasis
Emulgatoren in wateroliemengsels
Vochtinbrengende stof
Niet-ionische en anionische oppervlakteactieve stoffen
Textuurversterker
Suikeralcoholen behoren ook tot de "goede" alcoholen. U bent waarschijnlijk bekend met glycerine of sorbitol. Deze twee moisturizers en moisturizers binden water, zowel in het product als in de huid, en trekken ook het omringende vocht aan!
Glycerine wordt ook zeer goed verdragen, omdat het een stof is die van nature in het lichaam wordt geproduceerd, vergelijkbaar met Hyaluronzuur.
Het kan echter een dehydraterend effect van een concentratie van 30% behandelen - wat ons terug brengt naar het aanvankelijke tempo: De dosis maakt het gif!
Want zelfs te veel van het goede is te veel!
Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat u ofwel de "slechte" en drogen alcoholen volledig of dat ze in ieder geval zeer ver onder de lijst van ingrediënten. Als een product wordt geëtiketteerd als "alcoholvrij," betekent dit gewoon dat het geen drogende (korte keten) alcoholen bevat. De aanbevolen vet- of suikeralcoholen kunnen echter wel aanwezig zijn! Daarom is de term vanuit chemisch oogpunt niet helemaal correct.
INCI-lijst van alcoholen
Sommige alcoholen kunnen gemakkelijk herkend worden aan het einde van "-ol." Hun aantal is bijna oneindig, dus helaas kan ik ze hier niet allemaal opsommen. Ik hoop echter dat ik u met deze twee lijsten een goede indicatie heb kunnen geven.
Welke alcoholen gebruiken we bij Junglück?
Wij voorkomen in het algemeen uitdroging van alcoholen, omdat het voor ons belangrijk is dat onze producten bijzonder goed worden verdragen. Om de hierboven genoemde redenen gebruiken we graag vetalcohol en vooral de suikeralcoholglycerine!
Het wordt gevonden in bijna al onze producten en dient als vochthouder.
Zoals je kunt zien, gaat het allemaal om het kennen van je spullen en het controleren van de ingrediënten. En ja, de dosis maakt het gif!
Neem de tijd voor jezelf en wees goed voor jezelf!
Jouw Leonie.


